522 FOOD SAFETY 740X400

Mange tror at når vi får magebesvær og diaré, skyldes det noe vi har blitt smittet av utenfor hjemmet. Men faktisk skjer de fleste matforgiftninger i hjemmet, og er et direkte resultat av dårlig kjøkkenhygiene hvor bakterier fra rå matvarer (som kjøtt, fjærkre, egg, fisk, skalldyr, rå frukt og grønnsaker) blir overført til kjøkkenoverflater eller andre matvarer mens vi lager mat, eller at vi ikke steker eller koker råvarer tilstrekkelig.

Unngå matforgiftning i hjemmet ved å følge regler for mattrygghet: krysskontaminering, rengjøring, gjennomsteking og nedkjøling.

 

Regler for god mathygiene:

Krysskontaminering

En av de største årsakene til matforgiftning er krysskontaminering. Dette er når skadelige bakterier fra en matvare ved et uhell går over til andre matvarer - vanligvis via hender eller kjøkkenutstyr. Men disse helserisikoene kan enkelt forebygges:

Vask hendene med såpe og rent vann før du tar på mat og umiddelbart etter håndtering av rå mat (f.eks kjøtt, egg), når du har berørt avfallsbøtter, tatt på kjæledyr, eller vært på toalettet. No-Touch Automatisk Håndvaskdispenser er en fin måte å hindre smitteoverføring. Bare hold hendene under dispenseren, så pumpes det automatisk ut passe mengde bakteriedrepende såpe.

  • Rengjør og desinfiser alle overflater umiddelbart etter matlaging.
  • Ideelt sett bør du bruke forskjellige skjærebrett for rå og ferdiglaget mat, gjerne med foskjellige farger for å holde dem fra hverandre.
  • Dekk til mat eller oppbevar den i lukkede beholdere for å stenge ute bakterier. 
  • Oppbevar og tilbered rå mat adskilt fra kokt og ferdilaget mat.
  • Hold dyr borte fra områder det tilberedes mat eller spises.

Rengjøring

  • Vask på riktig måte til riktig tid for å fjerne eventuelle skadelige bakterier og hindre at de sprer seg til mat.
  • Pass på at alle redskaper og alt utstyr er skinnendet rent før bruk.
  • Rengjør overflater folk ofte tar på regelmessig, for eksempel vannkraner, håndtak og brytere.
  • Rengjør alle overflater som har blitt brukt til å lage mat umiddelbart.
  • Bruk papirhåndklær eller engangskluter hvis mulig, og hvis du bruker vanlige kluter, må du huske å skifte dem hver dag eller oftere, spesielt hvis de har blitt brukt til å tørke opp blod eller andre rå matvarer.

Oppvarming

Gjennomstek/ -kok kjøtt for å drepe de skadelige bakteriene som forårsaker matforgiftning. For å sjekke om kjøttet er gjennomstekt, stikker du en kniv inn i den tykkeste delen - kjøttet må ikke være rosa og kjøttsaften må ikke være rødlig. Når du varmer opp mat, må du sørge for at den er rykende varm hele veien gjennom, og varm aldri opp mat mer enn én gang.

Nedkjøling

Når matvarer holdes kjølige (0-5° C, 32-41° F) eller frosne, bremses veksten av skadelige bakterier. Sjekk alltid instruksjonene for lagring og holdbarhetsdato på matemballasjen. Hvis du har rester, bør du dekke dem til og putte dem i kjøleskapet eller fryseren så snart de har blitt passe avkjølt. Del gjerne i flere porsjoner i mindre beholdere, da går nedkjølingen raskerere.