523 FOOD SAFETY 740X200

I tillegg til å holde overflater på kjøkkenet hygienisk rene, er det viktig å også holde alt kjøkkenutstyr, servise og bestikk rene. Dette forhindrer at de blir en kilde til bakterier som forurenser mat og forårsaker matforgiftning. Regelmessig rengjøring, og om nødvendig desinfisering, vil begrense risikoen for at det samler seg skadelige bakterier på dem.

Hvordan spres bakterier?

Bakterier kan spres svært raskt, enten ved å tilberede ferdiglaget mat på overflater forurenset av rå matvarer, eller ved å bruke forurenset servise og bestikk.

Rengjøring av servise og bestikk

Vanligvis kan gjenstander som kommer i kontakt med mat, som servise og bestikk, holdes hygienisk rent ved å vaske med såpe og varmt vann, forutsatt at dette er etterfulgt av grundig skylling med rent vann.

Desinfiser arbeidsflater på kjøkkenet

Faste eller store flater som brukes til matlaging og som ikke kan skylles grundig, som for eksempel kjøkkenbenker eller kjøkkenplater, bør desinfiseres. Dette vil bidra til å redusere risikoen for krysskontaminering fra en av de værste hygiene-hotspots på kjøkkenet.

Hold kluter og oppvaskbørster hygienisk rene

Det er innlysende at opvaskbørster og kluter du bruker til å vaske overflater må være rene, ellers ender du opp med å spre bakterier over hele kjøkkenet. Prøv å skifte kjøkkenkluter daglig for å unngå bakterier. I løpet av bare noen få timer kan en fuktig klut være grobunn for millioner av skadelige bakterier, ved bare å ligge ved siden av vasken.

En streng hygienerutine er enda mer viktig hvis du bor i et varmt, fuktig klima hvor bakteriene formerer seg i et enda mer alarmerende tempo.

Rengjøringstips for å holde kjøkkenutstyret hygienisk rent

Tips for å holde kjøkkenutstyr hygienisk rent

Matforgiftning er svært vanlig. Følg disse enkle hygienetipsene for å holde kjøkkenet fritt for skadelige smittestoffer som E. coli og Campylobacter.

  • Vask oppvaskbørster eller svamper regelmessig. Skåld dem i kokende vann fra tid til annen, og sørg for å skifte dem ut regelmessig etter behov.
  • Vask kjøkkenkluter på vaskemaskinens høyeste temperatur, eller bruke engangskluter.
  • Skurefiller og bøtter må renses og tørkes hver gang du bruker dem.
  • Sjekk at alle overflater hvor det tilberedes mat er rene før du bruker dem - og rengjør dem etter bruk.
  • Bruk forskjellig skjærebrett for kjøtt (spesielt fjærkre) og grønnsaker.
  • Vask skjærebrett og la dem tørke etter hver bruk - skåld dem i kokende vann innimellom.
  • Skift skjærebrett av tre regelmessig, det kan hope seg opp skadelige bakterier.
  • Vask og tørk hendene grundig etter at du har håndtert rå mat, spesielt kjøtt og fjærkre.
  • Vask gulv regelmessig for å fjerne matrester og annet rusk som kan tiltrekke skadedyr.
  • Hold kjæledyr unna kjøkkenets arbeidsflater.
  • Oppbevar dyremat adskilt fra menneskeføde og bruk separate bokseåpnere, skåler og bestikk.
  • Vask hendene umiddelbart etter å ha vært i berøring med avfallsbøtter - en fotpedal for åpning/lukking av avfallsbøtten er det mest hygieniske alternativet.
  • Pass på at du kvitter deg med matrester og søppel på riktig måte.
  • Alle rengjøringskjemikalier bør lagres adskilt fra matlagingsområder.
  • Sørg for at all mat er gjennomstekt/ -kokt. Dette er spesielt viktig når du varmer opp rester.