Kitchen 740X400

Mange familier tilbringer mye tid sammen på kjøkkenet. Det er også et populært sted for bakterier. Faktisk oppstår de fleste tilfeller av matforgiftning i hjemmet og ikke på restauranter, og skyldes dårlig mat- og kjøkkenhygiene. Så hva kan du gjøre for å hindre spredning av skadelige bakterier?

Du trenger ikke å skrubbe overalt, men det er noen viktige hotspots som trenger mer rengjøring enn andre for at kjøkkenet skal være så trygt som mulig.

Topp hotspots på kjøkkenet:

Kluter og svamper:

Rengjøringskluter som blir liggende fuktig gir gode vekstvilkår for bakterier. Når disse klutene eller svampene blir brukt til å rengjøre andre gjenstander og overflater på kjøkkenet, sprer bakteriene seg. Bruk enten engangsrengjøringskluter eller hold kluter og svamper rene ved å vaske dem på høy temperatur, minst 60° C, for å drepe bakteriene.

Overflater som brukes til matlaging:

Benkeplater og skjærebrett kan lett bli forurenset med bakterier fra rå mat som kjøtt, fjærkre, salatingredienser, frukt og grønnsaker. Rå og ferdiglaget mat bør holdes atskilt, og aller helst bør du bruke forskjellige skjærebrett for hver. Alle overflater må rengjøres etter bruk, og hendene bør vaskes grundig.

Overflater med mye håndkontakt:

Det finnes en rekke overflater i kjøkkenet som er kilder for overføring av bakterier. Før du tilbereder mat, må du alltid vaske hendene med såpe, selv om de ikke ser skitne ut. Du bør rengjøre overflater som kan være forurenset av kontakt med skitne hender som har overført bakterier fra rå matvarer regelmessig. Noen overflater på kjøkkenet det ofte blir tatt på er:

  • Overflater på kjøleskap, fryser og komfyr
  • Dør- og skuffhåndtak
  • Arbeidsbenker
  • Vannkraner

Kjøkkenvasken

Kjøkkenvasken kan bli forurenset hvis rå mat (f.eks fjærkre, rå frukt, salat og grønnsaker) skylles i vasken for å renses før matlaging. Når du skyller forurensede rengjøringskluter og kjøkkensvamper, eller bruker dem til å vaske kjøkkenvasken, vil dette også føre til bakterieforurensning. Kjøkkenvasker, omkringliggende områder og vannkraner må rengjøres jevnlig.

Avfallsbøtter

Avfallslbøtter er en annen hotspot for bakterier Bruk avfallsbøtter med lokk for å holde unna dyr og insekter og for å forhindre dårlig lukt. Tøm, vask og desinfiser regelmessig, ikke glem å rengjør og desinfiser håndtak og lokk. 

Ikke glem å vaske hendene

Hendene er en av de viktigste årsakene til krysskontaminering og smitte i hjemmet. Når du er på kjøkkenet, må du sørge for å vaske hendene med såpe før og etter matlaging, og før du spiser.