611 HOW TO WASH HANDS DEVELOPED MARKETS 740X400

Bakterier finnes over alt. Men det er ingen grunn til panikk - de fleste av dem er helt ufarlige. Noen er til og med nyttige, som bakteriene i tarmen som hjelper fordøyelsen. Det viktigste er å beskytte familien mot bakteriene som kan forårsake bakterielle sykdommer og andre infeksjoner.

Hvordan spres bakterier?

Skadelige bakterier kan komme inn i hjemmet, i eller på mennesker og dyr, eller i forurenset mat og vann.

Hvordan de spres er delvis opp til oss. Vasking av forurensede overflater uten skikkelig hygiene (for eksempel med en skitten klut ) kan raskt spre bakteriene til andre områder. Uten å vite det, kan vi også få bakterier på hendene i løpet av dagen. De kan så bli overført til alt vi tar på frem til neste gang vi vasker hendene.

Hvis en person har en virussykdom som influensa, kan ørsmå dråper fra munnen deres spre virus ut i luften når de hoster, nyser eller rett og slett puster. Disse dråpene kan forurense overflater de lander på, eller smitte andre mennesker ved at de puster inn viruset.

Dette er det vi kaller en smittekjede - skadelige bakterier og virus som overføres fra én person til en annen og fører til smitte. Heldigvis kan kjeden brytes.

Bryte smittekjeden

Den beste måten å stoppe spredning av bakterier og virus er gjennom god hygiene. Her er noen måter å gjøre det på:

  • Vask hendene regelmessig - spesielt før du spiser, før og etter matlaging, og etter at du har hostet, nyst, vært på toalettet eller skiftet bleie.
  • Dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser. Kast brukte lommetørklær i avfallsbøtten med en gang og vask hendene.
  • Håndter og tilbered mat på en trygg måte. Vask hender og overflater regelmessig, hold rå og kokt og stekt mat adskilt, gjennomstek/-kok mat og oppbevar fersk og kokt mat kjølig for å bremse veksten av bakterier.
  • Vaksinasjoner er en flott måte å beskytte seg mot alvorlige sykdommer. Sørg for at alle i familien har fått alle de anbefalte vaksinenene.
  • Rengjør overflater regelmessig og vurder desinfisering, spesielt av overflater som kommer i kontakt med mat og overflater som berøres ofte, for eksempel kraner, dørhåndtak og telefontastatur. 

Rengjøre eller desinfisere: Hva er forskjellen?

Rengjøre betyr å fjerne smuss og noen av bakteriene, vanligvis med et vaskemiddel og grundig skylling med varmt vann. For mange små gjenstander (for eksempel bestikk og servise), er dette nok for å gjøre dem trygge å bruke.

Desinfisere betyr å fjerne smuss og drepe de aller fleste bakteriene. Dette gjøres på større eller faste overflater hvor vasking ikke er tilstrekkelig. Desinfeksjon er en av de beste måtene å hindre spredning av bakterier hvis du har smittsomme sykdommer i hjemmet.

Husk at bakterier fortsatt vil være til stede selv i et rent hjem - både nyttige og skadelige. Utforsk nettsiden vår for ytterligere informasjon om vanlige sykdommer og følg våre råd hvis du selv eller en av dine kjære blir syke.