Diaré

423 DIARRHOEA

Diaré er tynn, hyppig avføring i store mengder. Det kan være ubehagelig, men det er vanlig blant mennesker i alle aldre og vanligvis ikke noe å bekymre seg for - med mindre det vedvarer og du blir dehydrert. I de fleste tilfeller er årsaken til diaré en infeksjon i tarmen, også kjent som gastroenteritt. For de fleste voksne vil diaré gå over av seg selv i løpet av  2-4 dager. 

I løpet av denne tiden er god hygiene viktig for å unngå å forlenge symptomene og for å unngå å smitte andre - se våre tips om forebygging nedenfor for mer informasjon.

Hvis du har vedvarende diaré, kan det være et symptom på et mer alvorlig helseproblem. Du bør oppsøke fastlegen din for å få fastslått årsaken.

Årsaker

Hva  forårsaker diaré?

Vanligvis forårsakes diaré av infeksjoner som spres gjennom inntak av forurenset mat og vann, gjennom skitne hender eller ved direkte kontakt med avføring. Mange forskjellige typer bakterier, virus og parasitter kan forårsake gastroenteritt og dermed diaré. Noen av de vanligste er:

 • Bakterier. F.eks Salmonella eller Escherichia (E. coli)
 • Virus. F.eks Norovirus eller rotavirus
 • Parasitter. F.eks Giardia intestinalis

Diare kan også skyldes andre faktorer som for eksempel stress, koffein, alkohol, matallergier, antibiotika eller avføringsmidler.

Symptomer

Hva er symptomene?

Du kan ha ett eller flere av følgende symptomer:

 • Rennende avføring
 • Mageproblemer eller kramper
 • Trang til å bruke toalettet umiddelbart
 • Kvalme og oppkast
 • Feber
 • Dårlig appetitt
 • Dehydrering

Voksne som har veldig kraftige symptomer, eller som har diaré som varer mer enn en uke, bør oppsøke lege.

Anfall av diaré går vanligvis over av seg selv etter et par dager, men i løpet av denne tiden er det viktig ikke å bli dehydrert.

Drikk rikelig med væske. Du kan eventuelt overveie å ta en sukkersaltoppløsning. Disse fås kjøpt på apotekt, vanligvis i pulver som oppløses i vann, og de erstatter mineraler og salter som du har mistet.

Prøv å spise som normalt, men små og lette porsjoner. Unngå kraftig, stekrt krydret, veldig salte ellerr søte matvarer. Hvis babyen får diaré, bør du fortsette å mate/amme dem som normalt.

Råd om forebygging

Hvordan kan jeg forebygge diaré?

Sørg for god håndhygiene:

Husk å vaske hendene regelmessig med såpe og vann, spesielt etter å ha vært på toalettet, og før og etter matlaging og spising. Hvis du er på farten og ikke har tilgang til rennende vann, kan du bruke Dettol Desinfiserende Håndgele som dreper 99,9 % av alle bakterier og virus.

Toaletthygiene:

Etter anfall av diaré er det også viktig å rengjøre og desinfisere området rundt toalettet og overflater som folk ofte tar på med hendene (for eksempel toalettsete, lokk på avfallsbøtte, håndtak) jevnlig.

Kluter som brukes til å rengjøre toalettet og toalettområder bør ikke brukes til å rengjøre andre områder i hjemmet.

Rengjør og desinfiser overflater som brukes til matlaging. Etter tilbereding av mat (spesielt rått kjøtt, fisk eller egg) bør du bruke en desinfiserende spray eller våtserviett på alle kjøkkenoverflatene du har brukt. Skitne redskaper, bestikk og servise kan rengjøres med oppvaskmiddel og varmt vann.

Vær ekstra nøye når noen i familien din har diaré.

 • Unngå å bruke samme bestikk, glass og tallerkener, håndklær, vaskeluter og svamper som andre familiemedlemmer.
 • Den som har diaré bør ikke lage mat til andre.
 • Rengjør og desinfiser toalett, herunder toalettsete og toaletthåndtak, etter hvert anfall av diaré.
 • Husk å vaske hendene grundig og regelmessig med såpe og vann.
 • Vent minst 48 timer etter at symptomene har gått over før du går på jobb eller skole.

Myter og sannheter

Du bør være forsiktig med hva du spiser når du har diaré?

Det er ulike meninger om hva og når du skal spise når du har diaré. De fleste fagfolk er enige om at du bør spise fast føde. Måltidene bør være små og lette, og du bør unngå sterkt krydret, kraftig og fet mat. Hvis du ikke orker å spise, er det antagelig ikke nødvendig så lenge du får i deg nok væske.

GERM LARGE

Slik vasker du hendene

Du har vasket hendene hele ditt liv - men har du gjort det riktig? God håndvaskteknikk er viktig for å sørge for at du beskytter deg selv og andre mot spredning av skadelige bakterier. Finn ut hvordan du skal vaske hendene med vår enkle guide.

522 FOOD SAFETY 740X400

Matvaresikkerhet og hygiene

Visste du at de fleste tilfeller av matforgiftning faktisk skjer i hjemmet, som et resultat av dårlig kjøkkenhygiene? Lær mer om hvordan du kan forhindre matforgiftning ved å følge regler for god matvaresikkerhet.

Toppen av siden