Matforgiftning (matoverført sykdom)

422 FOOD AND TUMMY BUGS

Matforgiftning (matoverført sykdom) forårsakes av at man spiser mat som er forurenset - vanligvis av bakterier eller virus. Det kan være ubehagelig, men det er sjelden behov for medisinsk behandling. Med rikelig med væske, god håndhygiene og lette måltider, vil du som regel bli helt frisk i løpet av en dag eller to.

Matforgiftning oppstår når man spiser mat som er forurenset med skadelige bakterier som for eksempel Kamfylobakter, Salmonella eller E. coli. Rå matvarer som kjøtt, fjærkre, egg, fisk og sjømat, rå frukt og grønnsaker, kan ofte inneholde store mengder bakterier som lett sprer seg til andre matvarer og overflater rundt omkring på kjøkkenet via uvaskede hender og overflateforurensing (f.eks skjærebrett, matlagingsredskap, vannkraner). Krysskontaminering mellom overflater er årsaken til nesten 40 % av alle matoverførte sykdommer. Derfor må man være ekstra forsiktige når man håndterer eller lager mat på kjøkkenet. Husk de fire reglene for næringsmiddelhygiene: krysskontaminering, rengjøring, oppvarming og avkjøling.

Årsaker

Kamfylobakter, Salmonella, Listeria, Escherichia coli (E. coli) og Norovirus (omgangssykevirus) er de vanligste årsakene til matforgiftning.

Her er noen av de vanligste smittekildene:

 • Rå mat eller mat som ikke er gjennomkokt/-stekt (spesielt fjærkre, svinekjøtt, hamburgere, skalldyr, gravlaks, pølser og lignende)
 • Mat som har gått ut på dato eller ikke vært riktig nedkjølt 
 • Mat som har blitt håndtert av noen som har diaré eller oppkast  
 • Kryssforurensning (når bakterier fra forurenset mat blir spredt over til andre matvarer)

Symptomer

Avhengig av hvilken type bakterie det dreier seg om, kan symptomene vise seg fra en til 36 timer etter at man spiste den forurensede maten.

Du kan få ett eller flere av følgende symptomer:

 • Kvalme
 • Oppkast
 • Diaré


Andre symptomer kan være:

 • Magekramper
 • Magesmerter
 • Dårlig appetitt
 • Feber
 • Muskelsmerter
 • Kuldegysninger

Hvis du har blitt smittet av et magevirus eller har magebesvær, skal du drikke rikelig med væske og eventuelt drikke en sukkersaltoppløsning. Dette vil erstatte mineraler og salter du har tapt gjennom oppkast eller diaré. De selges i pulverform på apoteket og løses opp i vann.

Prøv å spise som normalt, men hold måltidene små og lette. Unngå kraftig, sterkt krydret, veldig salte eller søte matvarer.

Hvis symptomene varer mer enn en dag eller to, eller hvis du har smerter,bør du konakte lege.

Råd om forebygging

Heldigvis er det mye du kan gjøre for å forebygge matforgiftning og matbåren sykdom. Følg reglene for matsikkerhet.

Rengjøring:

 • Vask og desinfiser overflater som brukes til matlaging: Etter å ha tilberedt mat (spesielt rått kjøtt, fisk eller egg) kan du bruke en desinfiserende spray eller våtserviett på alle kjøkkenoverflater du har brukt. Skitne redskaper, bestikk og servise kan rengjøres med oppvaskmiddel og varmt vann.

Sørg for at maten er gjennomkokt/-stekt.

Kjøtt skal være gjennomstekt/-kokt - kjøttsaften skal være klar og ikke rød eller rosa. Sørg for at kokt mat som varmes opp på nytt er rykende varm hele og ikke varm  opp rester mer enn en gang.

Avkjøl, dekk til og putt kokt mat i kjøleskapet innen en time.

Del store porsjoner i mindre beholdere hvis det er nødvendig for å  kjøle ned maten hurtigere. Følg retningslinjene for nedkjøling av fersk mat og bruk (eller kast) mat innen holdbarhetsdatoen.

Unngå krysskontaminering.

Husk å vaske hendene før matlaging og rett etter håndtering av råvarer. Du bør også tilberede rå mat adskilt fra  tilberedt mat og bruke ulike redskaper og skjærebrett. Oppbevar aldri rå mat over tilberedt mat i kjøleskapet. Den kan dryppe og forurense den kokte maten.

522 FOOD SAFETY 740X400

Matvaresikkerhet og hygiene

Visste du at de fleste tilfeller av matforgiftning faktisk skjer i hjemmet, som et resultat av dårlig kjøkkenhygiene? Lær mer om hvordan du kan forhindre matforgiftning ved å følge regler for god matvaresikkerhet.

GERM LARGE

Slik vasker du hendene

Du har vasket hendene hele ditt liv - men har du gjort det riktig? God håndvaskteknikk er viktig for å sørge for at du beskytter deg selv og andre mot spredning av skadelige bakterier. Finn ut hvordan du skal vaske hendene med vår enkle guide.

52 HEALTHY KITCHEN

Sunt kjøkken

For de fleste familier er kjøkkenet en viktig del av hjemmet, men det er også et populært sted for bakterier. Følg Dettols guide til et sunt og hygienisk kjøkken.

Toppen av siden