Handwashadvice740x400

Regelmessig håndvask er en av de aller mest effektive måtene å stoppe spredning av bakterier og virus, og smittestoffer som kan føre til mange vanlige sykdommer som blant annet magebesvær, forkjølelse, influensa og andre helseproblemer.

Men fortsatt er det mange som sluntrer unna ......

Her er de seks vanligste unnskyldningene for ikke å vaske hendene (og hvorfor de er dårlige).

... Jeg har ikke vært noe sted

Selv om du har vært hjemme hele dagen vil du ha fått bakterier på hendene uten å vite det. Visste du at bakterier kan overleve på harde underlag i alt fra et par timer til flere måneder? Telefoner, dørhåndtak,  fjernkontroller, datamaskiner - enhver overflate folk tar på regelmessig kan være en hotspot for bakterieoverføring.

... De ser ikke skitne ut

Smuss og jord kan inneholde store mengder bakterier. Så man bør alltid vaske hendene når de ser skitne ut. Men hva med de mikroskopiske organismene du ikke kan se?

I våre daglige gjøremål kommer vi hele tiden i kontakt med bakterier, spesielt etter å ha vært på toalettet eller laget mat. Så det er viktig å vite når du skal vaske hendene og vite hvordan du skal vaske dem.

... Jeg er for opptatt

Har du det travelt? Hvis du ikke tar deg tid til å vaske hendene, spesielt etter å ha vært på toalettet, kan konsekvensene bli dyre. Sykefravær i Norge koster arbeidsgivere millioner av kroner hvert år.

For eksempel forårsaker Norovirus i gjennomsnitt fire tapte dagsverk. Det er en av de vanligste årsakene til sykdom og diaré, og sprer seg hovedsakelig gjennom kontakt med en smittet person,  blant annet når man håndhilser.

... Jeg glemte

Når det skjer mye på en gang er det lett å glemme å vaske hendene. Prøv derfor å gjøre det til en rutine, så det blir en vane du gjentar automatisk. Skriv små huskelapper til deg selv, skriv på hånden din, lim små huskelapper på strategiske steder eller skriv ut denne listen og heng den på et synlig sted til du kan den utenat:

Vask hendene før du:

  • Spiser eller lager mat.
  • Steller sår eller tar/gir medisin.
  • Løfter et spedbarn eller småbarn.
  • Skifter bleie.

Vask hendene etter at du har:

  • Håndtert mat.
  • Skiftet bleie eller vært på toalettet.
  • Vært i kontakt med kroppsvæsker (blod, spytt, oppkast og lignende).
  • Håndtert dyr og kjæledyr.
  • Tømt avfallsbøtter.
  • Vært i hagen.

Dessuten må du vaske hendene når de ser skitne ut, og jevnlig når noen rundt deg er syke.

... Jeg har ikke tilgang til såpe og vann

Ut på tur? Det er en god idé å alltid ha med Dettol Desinfiserende Håndgele for å drepe 99,9 % av bakterier og virus - nyttig hvis du vil spise noe mens du er på farten eller har benyttet offentlige transportmidler.

... Bakterier er bra for immunsystemet

Det stemmer hvis smitten bidrar til å stimulere immunforsvaret og hindre oss å bli syke av den samme infeksjonen en gang til, men dette er ikke alltid tilfelle (f.eks matforgiftning). Generell eksponering for bakterier gir ingen beskyttelse mot spesifikke infeksjoner. 

Blant milliardene av mikroorganismer vi kommer i kontakt med hver dag, er svært få farlige. Men gi immunforsvaret en hjelpende hånd og vask hendene - når de har behov for det.