343 School

Enten barnet ditt begynner på skolen for første gang eller vender tilbake etter ferien, vil kontakt med mange andre barn utsette ham eller henne for mange flere smittestoffer enn det er hjemme. Selv om du ikke kan forhindre kontakt med alle bakteriene (og husk at kontakt med noen bakterier er bra), kan du bidra til å redusere risikoen for at barnet ditt blir sykt gjennom gode hygienevaner.

Hvordan spres infeksjoner på skolen?

Skolebarn blir ofte smittet av forkjølelse- og influensavirus eller bakterier som kan føre til diaré. Disse infeksjonene kan spre seg svært raskt fra barn til barn når de berører forurensede overflater. Infeksjoner spres også veldig lett gjennom luften via hosting og nysing, og når man spiser mat som er forurenset med smittestoffer.

Hvorfor er god hygiene viktig?

Når barnet ditt blir smittet, kan infeksjonen spre seg raskt til resten av familien hjemme. Utbrudd av forkjølelse og magebesvær er vanlige ved starten av et nytt skoleår - både på skolen og i familien. Ved å sørge for at barnet ditt forstår betydningen av god hygiene, vil det bidra til å hjelpe dem og resten av familien med å holde seg friske.

Unngå spredning av forkjølelses- og influensavirus

Selv om vaksinasjon kan beskytte barnet ditt mot en rekke alvorlige sykdommer som stivkrampe, difteri og kikhoste, har vi ikke vaksiner som kan beskytte barn mot alle typer skadelige bakterier.

Tips for god skolehygiene

1. Hold hendene rene

Grundig håndvask er den mest effektive måten å hindre spredning av smittestoffer på skolen. Lær barna hvordan og når man skal vaske hendene (gni hendene sammen i minst 20 sekunder med såpe og rennende vann). Vask alltid hendene:

 • Etter at man har vært på toalettet
 • Før man spiser
 • Etter å ha vært ute og lekt
 • Etter å ha tatt på noe skittent
 • Etter at man har hostet, nyst eller pusset nesen
 • Etter å ha tatt i skitne papirlommetørklær
 • Etter å ha klappet eller kost med dyr
 • Når hendene ser skitne

2. Hosting og nysing sprer sykdom

Lær barna å dekke til nese og munn med et papirlommetørkle når de hoster eller nyser. Det bidrar til å forebygge spredning av luftbårne smittestoffer. Kast brukte lommetørklær i avfallsbøtten og vask alltid hendene med såpe og vann etterpå.

Lær barnet å nyse eller hoste i kroken av albuen i stedet for i hendene når det ikke har lommetørkle. På den måten reduseres spredning av bakterier og virus.

3. Sunn kost

Sørg for at barnet ditt får variert og balansert kost. Det bidrar til å holde barnet sunt og friskt, og til å fremme vekst og utvikling. Sunn kost hjelper også på konsentrasjonen i timene.

Smøre matpakke
Vask og tørk hendene før du går i gang med å lage matpakke. Kjøkkenbenk og skjærebrett må være rene. Du må:

 • Kontrollere at alle matvarer er innenfor holdbarhetsdatoen
 • Bruke en lufttett, hard matboks som du vasker og tørker før og etter bruk
 • Vaske frukt, salat og grønnsaker grundig
 • Smøre fersk matpakke hver dag. Det minsker bakterienes mulighet til å formere seg.

4. Drikk rikelig med vann

Vann er mye sunnere enn drikke med sukker, søtningsmidler, tilsetningsstoffer og koffein. Oppmuntre derfor barnet til å drikke masse vann i løpet av dagen, selv en mindre dehydrering kan føre til dårlig konsentrasjon, sløvhet, irritabilitet og hodepine.

Håndtering av sykdom

Hvis barnet ditt er sykt, må du holde det hjemme fra skolen til det er bedre. Barn må bare gå på skolen hvis de føler seg bra nok til å få noe ut av det og delta, og ikke sprer bakterier og infeksjoner til andre.

Generelt må du holde barna hjemme fra skolen når de har følgende smittsomme sykdommer:

Vannkopper: I fem dager etter at utslettet slo ut.
Oppkast og diaré: Inntil 48 timer etter siste episode med oppkast og diaré.
Influensa: Inntil de er helt friske igjen.
Meslinger: I fire dager etter at utslettet slo ut
Bakteriell hjernehinnebetennelse: Til de er helt friske igjen.

Slik kan du bidra til å forebygge at barnet blir sykt:

I tillegg til å oppmuntre barna til god hygiene, kan du også bidra til å forhindre spredning av bakterier på skolen ved å følge disse enkle trinnene:

 • Hold skolesekker rene og fri for matrester, særlig hvis barnet har matpakke med til skolen
 • Gymtøy bør tas hjem en gang i uken og vaskes
 • Sørg for at barna skifter sokker og undertøy hver dag
 • Vask klærne barna bruker på skolen på høy temperatur for å drepe bakterier. For delikate klær som ikke kan vaskes ved 60° C, kan du tilsette et bakteriedrepende middel til vasken.