334 HEALTHY FEEDING

Som alle foreldre vet, er sunn mat helt avgjørende for barns fysiske og kognitive utvikling. Sunne spisevaner for babyer og småbarn dreier seg ikke bare om maten du gir dem. Noen enkle hygienetips kan bidra til å sikre at barnet får størst mulig utbytte av den sunne maten du gir det.

Babyer og småbarns immunsystem er fortsatt i ferd med å utvikles, og de er mer utsatt for bakterier og virus enn eldre barn som har bygget opp naturlig motstand.

Vi har noen råd som kan hjelpe deg med å holde måltidene sunne, og selv om vi ikke kan gjøre matingen enklere for deg, kan vi gjøre den sunnere!

  1. Vask barnets hender. Det er en god vane å komme inn i, og vi bør alle vaske hendene før vi spiser for å unngå mageproblemer og sykdom.
  2. Hvis du mater barnet ditt med flaske, er det veldig viktig at du steriliserer flasken. Det anbefales at du fortsetter å gjøre dette til barnet er omtrent 12 måneder gammelt. Flaskene må være rene og fri for fett før du steriliserer dem med desinfiseringsvæske eller en dampsterilisator for mikrobølgeovn, hvis du har en. Hvis du bruker morsmelkerstatning, er det veldig viktig at vannet du bruker for flasken er helt trygt, fritt for forurensning og det må være godt kokt for å drepe eventuelle bakterier i vannet.
  3. Når barnet ditt har gått over til fast føde, er det veldig viktig å sørge for at maten du gir er godt kokt og tilberedt i hygieniske omgivelser.

Tre tips for bedre mathygiene er:

  1. Sørg for at du vasker hendene før du tilbereder mat, slik at du ikke utilsiktet forurenser matvarer med eventuelle bakterier som du har på hendene.
  2. Sørg for at overflatene du forbereder mat på er hygienisk rene.
  3. Bruk en ren klut eller svamp; kluter kan skjule skadelige bakterier, så vask dem i over 60° C for å drepe bakterier. Hvis kluten eller svampen du bruker ikke er hygienisk ren, kan du overføre tusenvis av bakterier til overflatene du bruker til matlaging!
  4. Barnestolen er en viktig hygiene-hotspot når barna er små. Som alle småbarnsforeldre vet, ender maten ofte opp rundt omkring. Derfor er det viktig å holde barnestolen hygienisk ren, for å være sikker på at barnets måltid er sunt. Sørg for å fjerne alle matrester og rengjør stolen grundig etter hvert måltid. Når alle matrestene er blitt fjernet, kan du desinfisere for å drepe 99,9 % av resterende bakterier og virus. Dette vil bidra til å holde barnestolen hygienisk ren.