336HEALTHY START TO DAYCARE

En ting du vil legge merke til når barnet begynner i barnehage, eller går tilbake etter ferien, er at det virker som de blir syke hele tiden.

Men det er ingen grunn til å være bekymret. Barnehagestart er en spennende tid for barnet ditt - det lærer nye ting og å være sammen med venner. Ulempen er at sykdomsfremkallende bakterier spres veldig lett i disse omgivelsene, så  barnet ditt vil sannsynligvis bli utsatt for smittestoffer og få noen sykdommer og infeksjoner mens immunsystem bygges opp for etterhvert å kunne kjempe tilbake. 

Vaksinasjoner beskytter barnet mot noen av de mest alvorlige smittsomme sykdommene. Når barnet ditt har blitt vaksinert for en spesifikk sykdom, vil kroppen bekjempe den mer effektivt hvis de blir smittet. Snakk med fastlegen for å sørge for at barnet ditt får alle anbefalte vaksiner.

 

Vaske hendene

Det høres opplagt ut, men å vaske hendene med såpe og vann er en av de beste måtene å forebygge bakterier og virus fra å spre seg. Lær barnet å vaske hendene:

 • Før måltider
 • Etter å ha vært på toalettet
 • Etter å ha lekt med kjæledyr eller andre dyr
 • Etter hoste, nysing eller å ha pusset nesen
 • Etter å ha berørt noe skittent (f.eks tygge på fargeblyanter, brukte lommetørklær osv.)
 • Når de ser skitne ut

Når barnet skal begynne i barnehage - ta en titt rundt barnehagen sammen og vis barnet hvor det kan vaske hendene.

 

Bruke lommetørkle

Bakterier og virus kan spres gjennom luften når vi hoster eller nyser. Oppmuntre barnet til å bruke papirlommetørkle når det hoster, nyser eller har rennende nese, og så kaste det i avfallsbøtten og vaske hendene grundig med hygienisk såpe.

Lær barnet å hoste eller nyse inn mot albuen eller overarmen og ikke i hendene hvis de ikke har papirlommetørkle. Slik begrenses spredning av bakterier.

 

Hold barnet hjemme fra barnehagen når det er nødvendig

Spør barnehagen om hvilke anbefalinger de har om hvor lenge barn bør holdes hjemme. Hvis barnet ditt er for sykt til å ta del i gruppeaktiviteter eller har en smittsom sykdom som gjør at de må isoleres (f.eks røde hunder), skal de holdes hjemme fra barnehagen. Det er best å holde dem unna andre barn. Dette vil stoppe bakterier eller virus fra å bli overført til andre og gir barnet tid til å samle krefter og bli frisk.

 

Førstehjelp i hjemmet

Etter hvert som barnet vokser og begynner å utforske verden, er det ikke til å unngå at de vil få skrubbsår, kutt og rifter. Ha førstehjelpsutstyr i hjemmet for små kutt og skrubbsår. Det bør inneholde:

 • Plaster og sterile bandasjer
 • Latex (eller tilsvarende) hansker
 • Antiseptisk sårvask
 • Antiseptisk krem
 • Sikkerhetsnåler og saks
 • Hypoallergenisk tape og gasbind

Behandle skader så raskt som mulig
Vask hendene med en hygienisk såpe, for eksempel Dettol Håndvask, og rens det berørte området forsiktig med sårvask eller antiseptisk middel. Når såret har tørket, dekker du det med et sterilt plaster eller bandasje og vasker hendene igjen.

Hvis såret ser alvorlig ut, bør du ikke prøve og behandle det selv. Ring 113 og snakk med en medisinsk fagperson, eller gå på legevakten.