325 Commom Baby Conditions

Det kan være veldig oppskakende å se tegn på infeksjon eller sykdom hos babyen, særlig for nye foreldre. Men ikke bekymre deg, de fleste plagene er lette å behandle hvis du oppdager dem tidlig. Lær om de vanligste spebarnssykdommene og hvordan du skal behandle dem.

Hvis du er bekymret bør du kontakte lege.

Denne informasjonen erstatter ikke råd fra utdannet helsepersonell. Det er viktig at du kontakter din fastlege så snart som mulig hvis du er bekymret for barnets helse.

Melkeskurv

Dette er en vanlig og helt ufarlig hudlidelse som ser ut som gulhvitt flass eller skorpelignende små flak på babyens hodebunn eller øyebryn. Årsaken til melkeskurv er ukjent, men den er ikke farlig eller smittsom, og ingenting å bekymre seg for. Babyen vil ikke føle irritasjon eller ubehag, og flakene vil gå bort av seg selv.

Du kan vaske babyens hodebunn forsiktig med litt mild babyshampo eller en spesiell shampo du får kjøpt på apoteket og så prøve å løsne flakene med en myk klut eller børste. Du kan også massere inn olivenolje eller babyolje i hodebunnen og la det sitte i minst tretti minutter (eller over natten) for å myke opp huden før du forsiktig prøver å vaske bort flakene.

Uansett hva du gjør, bør du aldri plukke av flakene. Det kan føre til betennelse.

Kolikk

Lange perioder med skingrende utrøstelig gråt som ofte begynner på samme tid hver dag kan være symptomer på kolikk. En av fem babyer har kolikk, og den starter oftest noen få uker etter fødselen og fortsetter i 4-6 måneder. Dette kan være en plagsom periode for foreldrene, men det er ingenting som tyder på at kolikk skader barnets helse over tid.

Selv om årsaken er ukjent blir det ofte antatt at kolikk skyldes luft i magen. Hvis barnet ditt ellers virker friskt og det ikke er andre årsaker til at babyen gråter, som at den fryser, er våt eller sulten, er det antagelig kolikk. I så fall er det ikke stort annet du kan gjøre enn å prøve å trøste babyen så godt du kan.


Øreverk og øreinfeksjoner

Betennelse i mellomøret (Otitis media) kan skyldes bakterier eller virus. Det er den vanligste årsaken til store smerter hos små barn.

Babyer og småbarn er mer utsatt for ørebetennelser fordi øretrompeten - som forbinder halsen med øret, er realtivt kort. Dette gjør at infeksjonen lett kan spre seg fra halsen via øretrompeten inn i mellomøret. Eksem (hudbetennelse) eller en gjenstand som har satt seg fast i øret kan også være årsaken til ubehag og øreverk.

Vanligvis oppstår øreinfeksjoner i forbindelse med forkjølelse eller virusinfeksjon, som for eksempel kusma eller meslinger, og derfor kan andre symptomer som sår hals også være tilstede. Væske hoper seg opp og presser på trommehinnen og dette fører til øreverk.

Babyen har smerter og vil sannsynlig gråte i lange perioder av gangen. Det kan også komme verk fra øret.

De fleste ørebetennelser går over av seg selv uten behandling. Men hvis symptomene ikke blir bedre i løpet av et par dager, bør du oppsøke lege.

Varmeutslett

Varmeutslett er et kløende, rødprikete hudutslett som kan oppstå hvis bayen er for varm. Selv om varmeutslett ikke er skadelig for babyen, er det et tegn på at barnet trenger å kjøles ned så det ikke overopphetes og risikerer å bli dehydrert. Babyer er ikke i stand til å regulere kroppstemperaturen i like stor grad som voksne, så du må kle dem i løse bomullsklær og holde dem i skyggen når det er varmt for å unngå overoppheting.

Varmeutslett forsvinner vanligvis i løpet av noen få dager. Et kjølig bad kan bidra til å berolige huden.

Bleieutslett

Noen ganger kan huden i babyens bleieområde bli rød og betent. Det er vanligvis ikke alvorlig, men det kan være smertefullt og plagsomt for både deg og barnet ditt.

Den vanligste årsaken til bleieutslett er fuktighet. Urin og avføring kan irritere babyens sarte hud, og jo lenger urin er i kontakt med huden, jo større er risikoen for irritasjon og eventuell infeksjon.

Utslettet starter oftest med røde flekker eller områder eller rød hud på rumpen, som ser sår ut. Det kan utvikle seg til røde, sprukne, såre blemmer som hovner opp. Sørg for at du skifter bleie ofte for å unngå dette problemet. Ved å skifte bleie regelmessig og holde huden tørr, kan du forebygge bleieutslett.

Noen ganger kan ømfintlig hud bli irritert av sterke såper eller toalettsaker; våtservietter med alkohol; ved å gni for kraftig ved vasking; av diaré eller endringer i kostholdet. 

 • Hold babyens hud ren og tørr og skift bleie ofte.
 • Sørg for at babyens hud får luft ved å la den gå uten bleie innimellom.
 • Vask hendene før og etter bleieskift.
 • Rengjør huden på bleieområdet grundig med varmt vann og bomull eller milde, vannbaserte våtservietter for babyer og tørk grundig med en bomullsdott eller et rent håndkle.
 • Vask jenter forfra og bakover, og ikke forsøk å trekke tilbake forhuden på gutter.

Hvis det er nødvendig, kan du bruke et tynt lag barrierekrem for å berolige og beskytte babyens hud fra ytterligere irritasjon. Hvis utslettet ikke går over eller blir bedre med behandling, spør fastlegen din om råd.


Trøske

Trøske er svært vanlig hos babyer og småbarn. Det er forårsaket av en soppinfeksjon som produserer et hvitt belegg i babyens munn. Det er vanligvis ufarlig og klarner opp uten behandling. Hvis symptomene vedvarer, kan du søke råd hos fastlegen din.

Selv om barnet ikke kan se ut til å ha ubehag, kan hun eller han være avvisende til mat, eller regelmessig slutte å spise.

Hvis du ammer kan det hende du trenger behandling for å unngå å reinfisere babyen. For å forebygge trøske;
 

 • Steriliser omhyggelig alt utstyr som kommer inn i babyens munn eller som kommer i kontakt med maten deres.
 • Vask alltid hendene før du mater babyen din.


Gulping

Det er helt normalt at små babyer gulper opp melk, spesielt i de første månedene. Lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret er ikke fullt utviklet hos små babyer, så litt av melken de har drukket kommer lett opp i spiserøret og ut munnen. Det gjør ikke vondt, men det kan være litt ubehagelig.

Hvis babyen spiser og legger på seg som den skal, er gulping helt ufarlig. Men hvis gulpingen vedvarer eller bekymrer deg, kan du snakke med helsesøster eller barnelege.

Tips for å redusere gulping:

 • Hold babyen delvis oppreist mens den spiser.
 • Legg babyen opp mot skulderen og gni den forsiktig på ryggen for å få den til å rape etter mating. Håndter babyen varsomt.
 • Spør helsesøster om riktig teknikk for amming eller mating med flaske.
 • Når du mater med flaske, må du bruke en smukk hvor melken strømmer lett og holde flasken på skrå slik at det hele tiden er melk i smokken.
 • Prøv å gi mindre melk oftere.
 • Unngå å skifte bleier like etter at babyen har spist.


Øyekatarr (konjunktivitt)

Øyekatarr, eller konjunktivitt, er en betennelse i membranen som dekker den hvite delen av øyet og den indre overflaten av øyelokkene. Det finnes flere forskjellige typer konjunktivitt - de fleste går over av seg selv, men noen kan trenge medisinsk behandling.

Bakterier eller virus forårsaker noen former for øyekatarr; disse variantene er smittsomme. Andre typer skyldes allergi eller miljømessige irritanter som for eksempel luftbåren forurensing, røyk eller damp, og er ikke smittsomme.

Babyens øyne kan bli røde, såre og rennende. Hvis det er en infeksjon vil øynene ofte klø, det dannes gult puss og øynene kan klistre seg igjen.

Du kan dempe symptomene med et kjølig eller varmt omslag. I tillegg kan du vaske øyet forsiktig med en bomullsdott dyppet i varmt vann. Vask fra øyekroken og utover.

For å unngå å spre smitte, må du bruke en ny bomullsdott for hvert øye. Sørg for at du bruker en ren bomullsdott for hvert øye og pass på at du vasker hendene dine før du pleier din babys øye. 

Øyekatarr går vanligvis over av seg selv i løpet av et par dager. Men hvis barnet ditt får feber og tiltagende hevelse, rødhet eller ømhet i eller rundt øyet, må du kontakte fastlegen din umiddelbart. Babyen kan trenge medisinsk behandling med øyedråper eller en salve.


Gulsott

Gulsott er vanlig hos nyfødte barn og den medisinske betegnelsen er neonatal gulsott. Du vil se en svak gulfarging av huden og det hvite i øynene.

Symptomene viser seg vanligvis i løpet av to til tre dager etter fødselen, og går stort sett over uten behandling når babyen er omtrent to uker gammel. Hvis du merker symptomer etter dette, ta kontakt med helsesenter eller fastlegen for å sjekke om det er behov for behandling.

Andre symptomer på gulsott hos nyfødte er mørk, gul urin (som vanligvis er fargeløs) og blek avføring, som vanligvis har en gulbrun farge hos friske spedbarn.