562 PET ALLERGIES

Kjæledyr kan gi mye glede; i mange hjem er de er en viktig del av familien. Men det kan hende noen i familien eller venner som kommer på besøk viser tegn på allergiske reaksjoner mot kjæledyret ditt. Derfor er det viktig å være klar over hva det er som forårsaker disse reaksjonene, og hva du kan gjøre for å bidra til å redusere forekomsten av allergener.

Hva er en allergisk reaksjon? 

Et allergen er noe som gir en allergisk reaksjon. En allergikers immunsystem tror feilaktig at allergenet er skadelig, og kroppen prøver å bekjempe trusselen (allergenet) med en allergisk reaksjon. Vanlige allergener omfatter støvmidd, bestemte matvarer, pollen, og allergener fra dyr (ørsmå partikler av pels eller hud). En allergisk reaksjon oppstår når et allergen kommer inn i kroppen enten ved at det pustes inn, svelges eller kommer i direkte kontakt med huden.

Den vanligste årsaken til allergiske reaksjoner i hjemmet er støvmidd. På annen plass kommer kjæledyr.

Dersom et medlem av familien nyser mye, har kløende, rennende nese, kløende røde øyne eller er kortpustet, er det mulig at dette er en allergisk reaksjon på allergener fra kjæledyr.

Tips for å redusere allergener i hjemmet.

Det er mange som reagerer allergisk på pels, døde hudceller eller spytt fra dyr. Rundt 50 % av astmatilfeller hos barn forverres av katteallergener og 40 % av hundeallergener *. Du kan bidra til å redusere familiens allergiske reaksjoner på kjæledyr ved å følge denne enkle guiden:

Opprett dyrefri soner

 • Ikke la kjæledyrene ha tilgang til hele hjemmet - hvis du sørger for at bestemte områder holdes dyrefri, for eksempel soverom og barneværelse, kan du forebygge mye kløe og nysing.

Hold hjemmet fritt for støv og dyrehår

 • Allergener fra støv og kjæledyr er veldig lette. Ved å gå forbi et støvete bord kan man skape et vindpust tsom kan gjøre disse små partiklene luftbårne.
 • Ved å hindre støv fra å bli luftbåren vil allergener i luften bli redusert med opptil 80 %. Fjern støv og dyrehår fra bord, bokhyller, skrivebord og kjøkkenoverflater med antibakterielle våtservietter eller rengjøringsmiddel for overflater. Fuktig støvtørking er mer effektivt enn tørr for å fjerne allergener.
 • Unngå tepper og tekstiltrekk der det er mulig: persienner fremfor gardiner, møbeltrekk i skinn i stedet for tekstil og gulv av tre eller laminat er lettere å holde fri for støv og dyrehår.
 • Sørg for at hjemmet ditt er godt ventilert. Prøv å lufte hjemmet hver dag.
 • Vask kjæledyrets teppe og leker regelmessig.
 • Hvis kjæledyret ditt har et favorittsted på et mykt møbel ellert på et teppe, må du støvsuge det jevnlig. Legg et håndkle eller teppe som er lett å vaske der kjæledyret pleier å sove og vask det ofte.

Hold dyrene rene 

 • Hunder bør børstes og bades jevnlig for å holde huden deres sunn og fjerne løse hår. Bruk hundeshampo - menneskeshampo kan være for sterk.
 • Børst katter regelmessig for å fjerne løs pels og fremme sunn hud. Det hjelper også til å forebygge floker på langhårete katter.

Hold hendene rene!

 • Bruk Dettol Håndsåpe eller Desinfiserende Håndgele etter at du har tatt på kjæledyret.
 • Pass på at barna vasker hendene før de spiser, spesielt hvis de har vært i kontakt med dyr eller dyreutstyr.

Hvis du eller noen i familien er plaget av allergi, kan antihistaminer eller nesespray brukes til å lindre allergiske reaksjoner. Rådfør deg med lege eller apotek.

Det er mange gode grunner til å ha kjæledyr i familien - de oppmuntrer oss til å gå på tur og få frisk luft, lærer barn ansvar og er fantastiske og kjærlige ledsagere. Men å leve sammen med dem gjør det nødvendig å ta visse forholdsregler for å forebygge helseproblemer. Hvis du følger våre enkle hygienetips, vil du hjelpe hele familien med å leve et lykkelig og sunt liv sammen.

 

* Kilde: ALLERGY UK Allergy to domestic pets. 2008. Tilgjengelig på: www.allergyuk.org.