332 TODDLERS GUIDE TO HANDWASHING 740X400

Håndvask er en enkel, men effektiv måte å hjelpe deg og barnet ditt med å holde dere friske. Å lære barna god håndhygiene fra de er små er ikke bare til nytte for barna - det hjelper alle i familien med å holde seg sunne ved å begrense spredningen av skadelige bakterier som kan forårsake sykdom.

De dyrebare barnehendene kan komme i kontakt med mye rart hver eneste dag. De er med på å utforske og lære om verden. Men bakteriene de samler opp kan gjøre barnet eller andre i familien syke. Heldigvis kan vanlig håndvask fjerne disse bakteriene, så barnet kan fortsette å leke uten å bli syk.

Når man skal lære barn, spesielt små barn, å vaske hendene, er det veldig viktig å gjøre det morsomt og belønne dem når de får det til.

Alle liker å få høre at de er flinke, og barn er ikke noe unntak. Gi dem masse ros og oppmuntring når de vasker hendene.  Det kan kanskje virke litt rart i begynnelsen, men det er en fin måte å gi dem lyst til å gjenta denne enkle, men effektive vanen for å holde seg frisk. Du kan henge opp et ark ved vasken og gi dem et klistremerke hver gang de vasker hendene ordentlig, og når de har fått et visst antall klistremerker, kan du gi dem en spesiell belønning for å holde motivasjonen oppe.

Barneøyne er skarpe og legger fort merke til når du ikke vasker hendene dine, så gå foran med et godt eksempel og vask alltid hendene når du burde. Hvis du er sammen med barnet når du vasker hendene dine, kan du fortelle dem hvorfor du gjør det og vise dem hvordan du gjør det. Du vet hvordan de ofte gjentar ting du sier og gjør, så hjelp dem med å følge ditt gode eksempel for håndvask.

Det kan kanskje virke litt rart i begynnelsen, men det er veldig viktig å bygge opp en sunn rutine for håndvask så tidlig som mulig for å holde både barnet og resten av familien sunn.

Hvis du ønsker å holde hendene sunne og fri for sykdomsfremkallende bakterier, holder det ikke å gni dem et par sekunder med såpe og så skylle dem. Her er en utførlig guide til god håndhygiene for småbarn.

Når må barnet vaske hendene

Tre viktige regler de bør lære, er å vaske hendene;

 • Før de spiser
 • Når de har vært på toalettet eller på potte
 • Før de hjelper til med å lage mat

Selv om barnet ikke er en vordende kokk, må du vise dem at du vasker hendene dine før du lager mat når dere er på kjøkkenet sammen.

Selvfølgelig bør du venne dem til å alltid vaske hendene etter at de har vært i kontakt med noe som er skittent, når de har tatt på skrubbsår eller små kutt, og etter at de har vært ute og lekt. Det er viktig å venne barna til å vaske hendene tidlig, for som du nok vet, har små fingre en tendens til å ta på alt du ikke vil at de skal røre!

Håndvask, 9 trinn til sunne hender

Visste du at for å vaske hendene grundig, må du gni hendene med såpe i minst 20 sekunder og skylle med rennende vann for å få dem skikkelig rene? Lær barnet ditt å bruke nok tid til å gjøre det ordentlig. Gjør det morsomt - å synge 'Bæ, bæ, lille lam' én gang tar omtrent så lang tid som skal til for å gjøre en grundig jobb. Syng gjerne høyt sammen! Vis bevegelsene du gjør med hendene når du vasker dem, og få barnet til å kopiere deg. Du kan også be barnet om å vise deg hvordan man skal vaske hendene. Det kan være nødvendig med små påminnelser av og til, men det er utrolig hvor fort det vil være barnet som minner deg på å vaske hendene!

God håndvask

 1. Fukt hendene med lunkent eller varmt rennende vann
 2. Bruk litt såpe
 3. Gni håndflatene sammen (unna vannet)
 4. Gni fingre, tommelfingre og mellom fingrene
 5. Gni neglene mot håndflaten
 6. Gni håndbaken på hver hånd
 7. Skyll med rent, rennende vann
 8. Tørk med et rent håndkle eller papirhåndkle
 9. Ros barnet ditt for å få det til. Husk at en handling som belønnes, er en handling som blir gjentatt.

Selv om det ikke alltid er like lett og ikke alt går helt som planlagt, må du huske på at du er i ferd med å lære barnet en viktig ferdighet som vil bidra til å holde det friskt for resten av livet.

Dessverre dør tusenvis av mennesker, hovedsakelig barn og andre sårbare grupper i utviklingsland, av sykdommer som enkelt kunne vært forebygget med noe så enkelt som håndvask. Å lære barnet ditt sunne vaner rundt håndhygiene kan være viktigere enn du kanskje tror.