322 Nappy Changing

Hvordan skifte bleie, forebygge bleieutslett og stoppe spredning av bakterier

For å bidra til å forebygge bleieutslett (bleieeksem) og stanse spredning av bakterier i forbindelse med bleieskift, er det viktig med god hygiene. Men hvilke bleier bør du bruke? Og hvilke helserisikoer må du være oppmerksom på? Ta en titt på våre grunnleggende råd om bleieskift under.

 

Hvilken type bleie er best for babyen og hvilke andre ting trenger jeg?

Det finnes to typer bleier: engangsbleier og gjenbrukbare stoffbleier. En fersk undersøkelse konkluderte med at begge typene er like bra eller skadelige for miljøet, så hva bør du velge?

Engangsbleier
Engangsbleier er svært absorberende og holder babyens hud tørr, noe som bidrar til å forebygge bleieutslett. De er også svært praktiske - når de er skitne, ruller du dem bare sammen, legger dem i en plastpose og kaster dem.

Gjenbrukbare stoffbleier
Stoffbleier er mindre absorberende, men kan være rimeligere i bruk - de kan brukes om igjen og om igjen. For å unngå bleieutslett må du bytte dem oftere og mer regelmessig.

Stellematter
Stellematter er komfortable og hygieniske å bruke for å skifte babyens bleie. Velg en som kan vaskes og hold den fri for riper, så du forhindrer opphopning av skadelige bakterier.

Råd for bleieskift:

 • Løsne den skitne bleien, hold babyens ben opp ved anklene og fjern bleien. Legg den utenfor babyens rekkevidde.
 • Bruk bomullsdotter eller våtservietter for baby til å tørke babyen ren forfra og bakover (å tørke bakfra og forover kan spre bakterier og føre til urinveisinfeksjon).
 • For gutter er det best å plassere en tørr bleie over penis mens man skifter, for eksponering til luft kan føre til at gutter begynner å tisse. Når du er ferdig med å vaske plasserer du penis nedover før du fester den nye bleien, for å hindre lekkasjer over midjen.
 • Brett toppen av bleien ned under navlestrengen.
 • Vask alltid hendene godt etter at du har skiftet bleie for å forhindre spredning av bakterier.
 • Legg brukte engangsbleier i en plastpose som du lukker godt og kaster rett i søppelbøtten.
 • Vask stoffbleier adskilt fra annet tøy. Fjern eventuell avføring fra bleien med tørkepapir og kast i toalettet. Deretter vaskes bleien på syklus med forvask etterfulgt av varmvask (minst 60° C).

Bleieutslett

Bleieskift er en del av hverdagen for spebarnsforeldre. Hvis babyens bleie er våt over lengre tid, blir skiftet sjelden, eller hvis babyen har diaré eller reagerer på visse vaskemidler, kan det føre til bleieutslett - betent hud som ser rød og sår ut på barnets rumpe. Slik behandler du bleieutslett:

 • Skift bleie ofte og bruk en større størrelse som ikke gnager, så huden leges raskere
 • Vask babyens rumpe med vann ved hvert bleieskift, unngå å bruke såpe
 • Klapp rumpen forsiktig tørr med et mykt håndkle - ikke gni
 • Smør på en krem eller salve mot bleieutslett anbefalt av helsepersonell
 • La barnet gå uten bleie en stund for å få litt luft på rumpen

Når utslettet er gått over, kan du vurdere om du vil bruke en salve som fungerer som en fuktsperre for å unngå nye bleieutslett. Bruk et tynt lag så bleien ikke tettes til.